Merhaba arkadaşlar openshift ve kubernetes post’umun arkasından uzun zamandır paylaşmadığım bir yazımı post etmek istedim. Bu yazımda başlıktan da anlaşılacağı gibi iki teknolojinin farklarına değinmek istiyorum. Aslında bakarsanız çokta bir farklı yok openshift kubernates’te alınarak geliştiren bir teknolojidir. 🙂

OpenShift Kubernetes’e dayandığından, ortak noktaları çok fazla. Ancak, her iki platform arasında birkaç fark vardır. OpenShift ve Kubernetes özelliklerini karşılaştıralım:

Base

Her ikisi de Linux tabanlı olsa da, her ürün farklı bir ortamda çalışır: Kubernetes, üzerinde çalışabileceği İşletim Sistemleri konusunda daha esnektir. Ancak, paket yöneticisi RPM olmalıdır.Yani Linux dağıtımı anlamına gelmektedir.RPM’nin açılımı ise Red Hat Package Manager bu konuda şu şekilde makale linki bırakıyorum RPM Paket Yöneticisi inceleyebilirisiniz. Bu nedenle Fedora, Ubuntu veya Debian’da çalıştırmak daha iyidir. Kubernetes, AWS, Azure ve GCP gibi herhangi bir büyük IaaS platformuna dağıtılabilir.

OpenShift, Red Hat Enterprise Linux’a (RHEL) ve Red Hat Enterprise Linux Atomic Host (RHELAH), Fedora ve CentOS’a yüklenebilir. OpenShift Dedicated, özellikle Amazon Web Services tabanlı olmak üzere bulutta kendi kümenizi oluşturmanıza olanak tanır.

Rollout

Kubernetes’in çalıştığı platformların çeşitliliği, şirket içinde Kubernetes cluster oluşturmak için sayısız çözüm olanağı sunmaktadır.

OpenShift, ilk sunumdan sonra ek bileşenlere duyulan gereksinimi önlemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle, OpenShift’i minimum yapılandırma parametreleriyle yükleyebilen tescilli  Ansible-based yükleyici ile birlikte gelir.

Web-UI

Cluster web tabanlı bir kullanıcı ara yüzü üzerinden yönetme yeteneğine göre OpenShift ve Kubernetes arasında büyük bir fark vardır. Bu farklar ise şu şekilde yer almaktadır.

Kubernetes’in gösterge tablosunun ayrı olarak yüklenmesi ve yerel makinenizin bir bağlantı noktasını Cluster’ın yönetici sunucusuna iletmek için kube proxy’si aracılığıyla erişilmesi gerekir. Ayrıca, bir giriş sayfası yoktur, ancak authentication and authorization sağlamak için manuel olarak bir bearer token oluşturmanız gerekir.

OpenShift’in web console giriş sayfası vardır, kolayca erişilebilir ve hatta bir form aracılığıyla çoğu kaynağı oluşturma ve değiştirme olanağı sağlar. Cluster’i web üzerinden yönetemeseniz de sunucuları, projeleri ve Cluster rollerini görselleştirebilirsiniz.

Birleştirilmiş Image Kaydı

Burada her iki sistem arasında entegre bir image kaydı ile ilgili önemli bir fark vardır.

OpenShift, Docker Hub veya Red Hat ile kullanılabilen entegre bir image ile birlikte gelir. Cluster’lardaki projelerle ilgili imageler ve image streams hakkında bilgi arayabileceğiniz bir kayıt konsolu bile vardır.

Jenkins Inside

Konsept Kubernetes’te mevcut olmasa da, kendi özel Jenkins image’ini dağıtabilirsiniz. Ortaya çıkan sonuçlar, image repository da docker imageler görüntülenebilir.

OpenShift, ImageStreamsTags’i izleyen yani monitorin yapan bir Jenkins içeren bir image  gönderme yapan bir source-to-image oluşturma biçimi olan Pipeline yapısını kullanır. Güncellemeye ihtiyaç duyulduğunda bir Jenkins derlemesi başlatabilir.

Networking

Kubernetes’in yerel bir network çözümü yoktur, ancak third-party network eklentileri tarafından arayüzler sunar sunar.

OpenShift, üç farklı eklenti sunan hazır bir OpenVSwitch yerel network çözümüne sahiptir.

Hangisi daha iyi ?

Her ikisi de, konteyner orkestrasyonu ve uygulama geliştirmeyi kolaylaştırmayı amaçlayan open-source yazılım platformlarıdır. Kapsayıcı uygulamaları kolay ve yönetilebilir bir şekilde dağıtmayı ve yönetmeyi mümkün kılar. OpenShift web console  bunu çok kullanışlı hale getirerek görevlerin %80’inden fazlasını doğrudan üzerinden gerçekleştirmenizi sağlar.

Her ikisinin de benzer bir core yapısı olmasına rağmen (sonuçta, OpenShift’in içinde Kubernetes vardır) OpenShift, kullanıma hazır özellikleriyle kurulumu kolaylaştırır. Kubernetes kurulumu genellikle anahtar teslimi (yani tam tesisatlı bir kurum denilebilir ) bir çözüm veya yönetilen Kubernetes kümeleri gerektirir.

Seçtiğiniz sistem, sisteminizin gereksinimlerine ve geliştirme süreciniz için ne kadar kritik esneklik veya iyi bir web arayüzü olduğuna bağlı olacaktır. Bu şekilde ürünü kendiniz tercih edebilirsiniz.

İyi çalışmalar dilerim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir