Bu yazımda sizlere web servisten bahsetmek istiyorum.Web servisden önce öğrenmemiz gereken bazı kavramlar vardır. Melasa API bu kavramı yazılım geliştircilerin çoğu duymuştur.O zaman haydi api hakkında bilgi edinelim.

API Nedir?

API, ingilizce kelimelerin baş harflarının kısaltmasından gelen Application Programming Interface dir.Türkçesi ise Uygulama Programlama Arayüzü olarak adlandırılmaktadır.Bu önemli karvram uygulamalar için çok onemlidir.API , iki programın birbiri ille etkileşimli bir şekilde haberleşmesini sağlayan teknolojidir.API bir yazılımın işleyişi, girdileri, çıktıları ve altında yatan türleri açısından bunu ifade eder.

API’nin Önemi

  • Programcının işini kolaylaştırır.

  • Yapılan projenin fonksiyonel bir şekilde davranmasını sağlar.

  • Programı kullanacak olan kullanıcıların,programı begenmesini sağlacak yapıları API sayesinde yapılabilmektedir.

API Örneği

Örneğin API ye örnek verecek olursak .dll dosyası apilerdir.Facebook için API ler mesala bir siteye üye olurken facebook API’si kullanılır.Aynı şekilde Twitter,İnstagram vb. Uygulamaları içinde aynı şekildedir.

API’lerin Dezavantajları

  • Güvenlik açısından dezavantajlıdır.

  • Diğer bir dezavantaj ise günümüzde unix,linux,windows ..gibi farklı işletim sistemleri;.net,java gibi farklı uygulama platformlarının bulunmasından dolayı,her uygulama için ayrı ayrı API’ler yazılma zorunluluğudur.

    api

Yukarıdaki şemayı incelemenizin daha etkili olacağını düşünmekteyim.

Web Servis

Yazılım uygulamalarının HTTP protokolü ile haberleşerek verilerin iletiminde kullanılan teknolojidir.Geliştiricilerin web servisleri kullanmasına (Remote Procedure Call) RPC çağrısım sonuçund XML çıktısı üretir.Bunu üreten web servisleri SOAP,REST,WCF vs. Bilgisayarlar üzerinde bu haberleşme sağlanırken özel port açılıp o port üzerinde haberleşme sağlanmaktadır.

Örnek verecek olursak web servisleri olarak kullanılan Hava durumları,Merkez Bankasının sağlamış olduğu döviz kurları vs. Gibi XML formatında sağlanan servislerdir.

Web servisleri standat bir yapıdır örneğin bir priz’in standart olmasıyla tüm ev alatlerinin o prizi kullanarak elektrik çekmesinin standart oluşu gibi web servislerinin de XML olmasıyla bir standart yapı oluşmaktadır.

web_service1

  • Platform bağımsızlığı ile haberleşecek sistemlerin uyumlu olunması beklenmez.

  • Örneğin, Java ile geliştirilmiş ve UNIX sistem üzerinde çalışan bir uygulama ile .NET ile geliştirilmiş ve Windows işletim sistemi üzerinde çalışan bir uygulama, birbirlerinin çalışma ortamlarından bağımsız olarak, XML iletişim standartları aracılığıyla iletişim kurabilir.

  • Bir uygulamanın özellikleri geniş kitlenin kullanımına sunumaktadır.

  • Örneğin;Merkez bankasından döviz kurlarını web sitelerinin, bankaların, ajansların vs.. alması.

  • HTTP üzerinden çalıştırıldığı güvenlik sıkıntı olmaz.Yani firewall bizim yolumuza taş koymaz. 🙂

DİĞER STANDARTLAR

Bu özellikleri ise başka bir blogtan aldım.

SOAP dışında birtakım standartlarda vardır.

  • XML:Web servislerinin veriyi sunmak için kullandığı bir standarttır

  • WSDL(Web Service Description Language):Bir uygulamanın bir web servisini kullanması için web servisinin nasıl çağırılacağının, arayüzünün, hangi protokollerin ve kodlama standartlarının belirtilmesi gerekir.

WSDL web servisini tanımlayan bir XML belgesidir.

  • DISCO(Dıscovery Protocol) :Bir sunucuda paylaşıma açılmış bütün web servislerinin organizasyonunu sağlar.

  • UDDI(Universal Description, Discovery and Integration):Kurum ve web servisleri bilgilerini saklayan ve yayınlayan sunuculardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir